HADİSLER

Ahirete İman Başlıca Üç Ana Başlığı İhtiva Eder:
1) Ecelin gelmesi, kabir fitnesi, sorgu, oradaki nimet ve azap,
2) Kıyametin alametleri,
3) Kıyametin kopması, bu alemin başka bir aleme dönüşmesi, ba’s yeniden diriliş, haşr, havuz, hesap, kullar arası hak alışverişi, mizan ve amellerin tartılması, Sırat’tan geçme, cennet ve cehennem, şefaat.
Şimdi sırasıyla bu başlıkları delilleriyle inceleyelim:
Ecelin Gelmesi, Kabir Fitnesi, Sorgu, Oradaki Nimet ve Azap
Allah-u Teâlâ’nın mahlukatı arasına koyduğu bir sünneti olarak ölüm, her can sahibine mutlaka ulaşacaktır. Ölümün şekli kişilerin dünyadaki hallerine göre değişken olur.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den alıntıladığımız uzun bir hadiste bu husus bize şöyle anlatılmaktadır:
“İnanmış bir kulun eceli geldiğinde, görevli ölüm meleği ve yardımcıları en güzel surette, cennet kefeni ve kokularıyla ona gelirler ve güzellikle ruhunu bedenden çıkarıp güzel kokulu kefenlerle onu kefenlerler, yedi kat semayı aşarak Allah’a sunarlar. Allah’ın emri ile ruh tekrar bedene iade olunur. Kul kabrindeyken Rabbi, dini ve Nebi’si hakkında Münker ve Nekir isimli iki melek tarafından sorguya çekilir. Bu sorgu esnasında kulun namazı, orucu, zekatı ve diğer iyilikleri hazır bulunur. Allah’ın bir vaadi olarak o iyi kul bu suallere istenildiği gibi cevap verir:
−Rabbin kim? sorusuna Allah’tır, der,
−Dinin ne? sorusuna İslam’dır, der,
−Aranızdan gönderilen bu adam (Muhammed) hakkında ne dersin? sorusuna da O Allah’ın Rasulü’dür, diye cevap verir. Bunun üzerine o iki melek:
−Onun Allah’ın Rasulü olduğunu nasıl bildin? diye sorunca mü’min kul:
−Allah’ın Kitabı’nı okudum, ona inandım ve tasdik ettim, diye cevap verir. İşte bu Allah-u Teâlâ’nın şu vaadi sebebiyledir:
“İnkar eden bir kulun eceli geldiğinde ise, ölüm meleği ve yardımcıları ona kara yüzlü bir şekilde, yanlarında demir bir kürek bulunduğu halde gelirler. Ölüm meleği azarlayarak ve canını yakarak ruhunu bedeninden söker alır, diğer melekler de onun ruhunu yanlarında getirdikleri küreğe koyarlar. Ondan en pis bir koku yayıldığı halde semaya yükseltirler. Ancak ona gökyüzünün kapıları açılmaz. Bu Allah-u Teâlâ’nın şu buyruğu gereğidir:
Kabir azabı ile ilgili hadisler sayı bakımından oldukça fazla olup mütevatir derecesindedir. Bunlardan birkaç tanesini zikredelim:
1) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kabir azabı haktır’ dedi.
Aişe (Radiyallahu Anha) dedi ki:
Ondan sonra her namazda Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in kabir azabından Allah’a sığındığını gördüm.”
Buhari 1296, Müslim 586/125
2) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:
“Muhakkak ki ölüler, kabirlerinde azap olunurlar. Hatta hayvanlar onların seslerini işitirler.”
Terğib ve Terhib 7/54, Taberani Mucemu’l-Kebir
3) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:
“Eğer ölülerinizi defnetmeme endişesi olmasaydı kabir azabından bir kısmını size işittirmesi için Allah’a dua ederdim.”
Müslim 2868/68
Kabir ahiret konaklarının ilkidir. Bu hususta Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Kabir, ahiret konaklarının ilkidir. Eğer kişi ondan azap görmeksizin kurtulursa ondan sonraki konaklar o kişi için daha kolay olur. Ancak ondan azap görmeksizin kurtulamazsa ondan sonraki konaklar o kişi için kabirden daha şiddetlidir…”
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:
“Kabirden daha korkunç bir manzara görmedim.”
Tirmizi 2410, İbni Mace 4267
Kabir Azabına Örnekler:
a) Namaz Kılmayan ve Kur’an’ı Kerim’i Terk Edenin Cezası
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“…Bu gece (rüyamda) bana iki kişi (Cebrail ve Mikail) geldi. Hem beni götürüyor, hem de:
−Bizimle yürü! diyorlardı. Biz yürüdük ve nihayet yatmakta olan bir adamın yanına geldik. Onun başucunda da elinde taş bulunan birisi duruyor ve adamın başını taşla eziyordu. Taşı başına her vurduğunda taş yuvarlanıp gidiyor, taşı atan da her seferinde arkasından koşup onu alıp geri getiriyordu. Bu arada o dönüp gelmeden önce adamın başı iyi oluyor ve eski haline dönüyordu. Sonra taşı getiren adam başucuna gelip ilk seferde yaptığı gibi adamın başını ezmeye devam ediyordu. Ben:
−‘Subhanallah! Bunlar da kim? dedim.’
−O başı ezilen Allah’ın kendisine Kur’an’ı Kerim’i öğrettiği birisidir. Ama o gece Kur’an’ı Kerim’den uzak kalır, gündüz de O’nunla amel etmezdi ve O’nu reddederdi, farz namazlarını da kılmadan uyurdu. İşte bu sebeple kıyamet gününe kadar ona bu şekilde davranılır, dediler.”
Buhari 1307 No 1386, 6915 No 7047
b) Zina Edenin Cezası
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“…Bu gece (rüyamda) bana iki kişi (Cebrail ve Mikail) geldi. Biz yürüdük nihayet tandır gibi üstü dar, altı geniş olan ve altında ateş yanan bir fırına geldik. Onun içinden bağrışma sesleri geliyordu. Onun ağzına doğru baktık ki, içerde çıplak erkekler ve kadınlar var. Ateş alevlendirildikçe içindekiler bağırıp çağırarak yukarı doğru çıkıyorlar ve neredeyse dışarı çıkacak gibi oluyorlar, alevler azalınca da tekrar geri dönüyorlardı.
−’Bunlar kim? diye o iki meleğe sordum.’
−Onlar (dünyadayken) zina eden erkek ve kadınlardır dediler.”
Buhari 1307 No 1386, 6915 No 7047
c) Faiz Yiyenin Cezası
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“…Bu gece (rüyamda) bana iki kişi (Cebrail ve Mikail) geldi. Biz yürüdük nihayet içinde yüzen bir adam bulunan kandan oluşmuş bir nehre geldik. Nehrin kenarında da yanında çokça taş bulunan bir adam vardı. Nehirdeki adam dışarı çıkmak istediğinde diğeri onun ağzına bir taş atarak onu tekrar bulunduğu yere gönderiyordu. Adam çıkmak için her defasında geldiğinde öbürü ağzına taş atıp geri çeviriyordu.
−‘Bunların durumu nedir? diye sordum.’
−Nehirde yüzmekte olup kendisine taş yutturulan adam (dünyadayken) faiz yiyen birisidir dediler.”
Buhari 1307 No 1386, 6915 No 7047
d) Yalancılık Yapanın Cezası
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“…Bu gece (rüyamda) bana iki kişi (Cebrail ve Mikail) geldi. Biz yürüdük nihayet sırt üstü yatmış bir adamın yanına geldik. Başucunda da elinde demirden bir kanca bulunan birisi vardı. Bu adam elindeki kancayla yatanın ağzının yanını, boğazını ve gözünü başının arkasına kadar kesip parçalıyordu. Sonra diğer yana geçip o tarafı da aynı şekilde yarıp parçalıyordu. Bu arada ağzının diğer yanı iyileşiyor, adam da tekrar oraya yönelerek ilk seferde olduğu gibi kesip yarma işine devam ediyordu. Yanımdaki iki meleğe:
−‘Subhanallah! Bunların durumu nedir? diye sordum.’
−O ağzı yarılan erkenden evinden çıkar ve yalan söylerdi de yalanı her tarafa yayılırdı. İşte bundan dolayı kıyamete kadar ona bu şekilde davranılır dediler.”
Buhari 1307 No 1386, 6915 No 7047
Sahih sünnette suçun çeşidine bağlı olarak daha başka azap çeşitleri de bildirilmektedir.
Kabir azabı ve nimetlerinin keyfiyeti nasıllığı hususunda çok şey söylenmiştir. Ancak bu hususta sahih olarak rivayet edilen bilgilerin dışında bir şeyler söylemek doğru değildir. Tahavi Akidesi’nin şerhini yapan İbni Ebi’l-İz (Rahmetullahi Aleyh) bu hususta şöyle demektedir:
“Kabrin azap ve nimeti, iki meleğin gelip ölüye bir şeyler sorması Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den mütevatir olarak rivayet edilmiştir. Dolayısıyla onlara inanmak gerekir. Nasıllığı ve niceliği hakkında konuşmak doğru değildir. Aksine ruhun cesede dönüşü bizim keyfiyetini bilmediğimiz bir tarzdadır…
Kabir azabı, berzah azabıdır. Ölüp kabir azabına müstahak olanlar şüphesiz ki onu tadacaktır. Onların kabre defnedilmeleri, suda boğulup cesetlerinin kaybolması ya da kurda kuşa yem olmaları durumu değiştirmez. Azap defnedilenlere ulaştığı gibi diğerlerine de ulaşır.”
Akidetü’t-Tahaviyye ve Şerhi 332-333
Bizim idrakımız dışında olan bu tür gaybi durumları, anlayıp görebildiğimiz şeylerle kıyaslamamak gerekir. Mesela kabir, definden sonra açılsa o ölünün, bırakıldığı hal dışında bir hali gözükmez. Ne sorgulandığına, ne kabrinin genişlediğine veya daraltılıp kemiklerinin iç içe geçtiğine, ne de diğer haber verilen şeylere tanık olunamaz.
Bu; tıpkı rüyasında sıkıntı veya sevinç verici bir şeyler görüp de etkisi dışarıdan görülen, ancak kendisinin ne gördüğü bilinemeyen bir kimsenin haline benzer. O kişi gördüğünün etkisiyle terlemekte, gerilmekte, gülümsemekte veya inlemekte ve konuşmaktadır. Ancak onu dışardan seyredenler bunu idrak edemezler.
Bu sebeple keyfiyeti bizim bilemeyeceğimiz şekilde olan kabir azabı ve nimeti gibi gaybi olup ayet ve sahih hadislerle bize bildirilen hususlarla ilgili haberlere bildirildiği şekilde inanıp onlarla yetinmek, nasıllığını ve niceliğini araştırmamak en doğru yoldur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder